In het atelier “Grafiekkunst” word je ondergedompeld in de wereld van de druktechnieken waarbij er zowel aandacht is voor de klassieke benadering als de hedendaagse tendenzen De mogelijkheden van dit medium zijn onuitputtelijk. Naast een sterke technische basis ontwikkeld elke student via individuele begeleiding en opdrachten, eigen onderzoek en experiment gaandeweg ook zijn persoonlijk pakket aan uitdrukkingsmiddelen om tot een individuele visuele expressie te komen.

Via deze link vind je nog een video met sfeerbeelden uit het atelier.

Uurrooster grafiekkunst

Veelgestelde vragen

Wat houdt grafiek in feite in:

Afbeeldingen komen niet rechtstreeks tot stand. Alles geschiedt via overdracht. Er zijn 4 belangrijke disciplines die in hun essentie worden uitgelegd in onderstaande link bij MOMA.

https://www.moma.org/interactives/projects/2001/whatisaprint/

Je maakt een drukvorm, hetzij een ets of een houtsnede. Die je dan verschillende keren kan afdrukken. Handig wanneer je bijvoorbeeld een ex-libris of een eigen nieuwjaarskaart wil maken. We streven echter telkens naar een unieke prent.

 

Is voorkennis noodzakelijk?

Neen, er is geen voorkennis nodig. We beginnen met enkele basistechnieken en eenvoudige opdrachten die iedereen snel onder de knie heeft.

 

Wat heb je nodig om te starten?

Bij de eerste les is het voldoende dat je ’n schetsboek bij hebt en iets om te noteren. We bespreken dan wel verder waar je de nodige materialen kan vinden.

De eerste uitgave gaat je ongeveer 30 euro kosten. Een schetsboek, wat basismateriaal als potloden en fijne stiften, een setje gutsen en een etsnaald heb je wel nodig om mee te beginnen.

Er komt nog oa. wat zink of koper, linoleum en papier om op te drukken bij. Dit is niet zo duur omdat er vaak klassikaal wordt aangekocht.

Inkt is aanvankelijk ter beschikking. Na verloop van tijd wordt er wel verwacht dat je hiervan een persoonlijk assortiment aanschaft. Wie alleen in zwart/wit wil werken is bijgevolg zeer goedkoop gesteld. Uiteindelijk verwerft iedereen zijn eigen assortiment aan materialen en gereedschap en dat maak je zo duur als jezelf wil.

Wat verder nogal belangrijk is, is wat doorzettingsvermogen, een respectvolle houding tov medestudenten en infrastructuur en vooral “goesting” en een “open geest”.

 

Moet je kunnen tekenen?

Neen, het is wenselijk maar echt geen noodzaak. Wie een normaal ontwikkeld gevoel heeft voor ritme en verhoudingen komt al een heel eind en puur creatief vaak verder dan iemand die zich uitsluitend op zijn tekenkunde beroept.

 

Welke mogelijkheden heb ik als ik me inschrijf bij grafiek?

Bij het korte of normale traject kom je 5 jaar gedurende 2 lestijden per week. Officieël dien je aanwezig te zijn op de afgesproken uren. Aangezien ik echter ook tekenen geef, zijn mijn leerlingen van grafiek ook welkom tijdens de tekenlessen en omgekeerd.

Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de leerlingen die op dat moment normaal les hebben uiteraard voorrang krijgen. Van deze mogelijkheid gebruik maken kan ook enkel wanneer de groepen niet te groot worden.

Wanneer je de basisbeginselen onder de knie hebt kan je ook in het grafiekatelier terecht op alle momenten dat ik in de academie aanwezig ben. Je hebt dan geen begeleiding maar ik ben wel bereikbaar wanneer het echt nodig is.

 

 

Hoe verloopt de opleiding?

In ’t begin speelt de verwondering. Verschillende technieken passeren spelenderwijze de revue, met enkele gerichte opdrachten wordt er op die manier kennisgemaakt met het medium. Gaandeweg worden technieken uitgebreid en komen er nieuwe bij. Aangezien het onmogelijk is om je te bekwamen in alles begin je na verloop van tijd zelf keuzes te maken. Je staat intussen al sterker en dan komt de experimentele fase. Je doet gericht onderzoek waardoor je een zekere specialisatie kweekt. Inhoudelijk gaat je werk ook meer diepgang vertonen. Uiteindelijk ben je bekwaam om vrij zelfstandig een artistiek volwassen geheel te presenteren. Alles geschiedt op een ongedwongen manier met aandacht voor het geheel, maar nog meer voor de unieke persoon die jezelf bent. Het is dus best mogelijk dat je vrij vroeg in de opleiding een duidelijke richting wil inslaan of eerder langere tijd aftastend bezig blijft.

 

Hoe moet ik me het klasgebeuren voorstellen?

Alle jaren zitten samen en zijn met hun eigen ding bezig. Fijn, want dan proef je direct de sfeer en zie je de verschillende invalshoeken bij grafiek. Bij demonstratie momenten en theoretische uitleg wordt de ganse klas uitgenodigd. Voor de nieuwe student is dit broodnodige info, voor de ancien vaak een opfrissing. Deze momenten vinden plaats ergens in ’t midden van de les. Zo krijgt de laatkomer en degene die vroeger de les moet verlaten ook alle kansen. Toch het moment gemist,… dan moet je voorlopig verder met enkel het cursusonderdeel en/of de notities en ervaring van een medestudent. Ik kom er dan eventueel later op terug wanneer er tijd voor is.

 

 

 

Bekijk de uurroosters

Meteen inschrijven?

Meer info over de tarieven en online inschrijven vind je hier!

Naar de inschrijfpagina

Wil je weten waar je lessen kan volgen?

Bekijk alle vestigingen