Schilderen, (model-)tekenen, beeldtaal en kleurenleer vormen de basis van het atelier Schilderkunst. Je leert hoe je een idee kan  vertalen naar een sprekend beeld. Aan de hand van techniek- en creativiteitsoefeningen zal je de verschillende technische  vaardigheden leren beheersen en eveneens een eigen stijl ontwikkelen. Je leert onder andere de kracht van kleur, abstract en figuratief werken en de diverse media begrijpen en toepassen. De opleiding duurt 5 schooljaren en bestaat uit diverse afgelijnde fases.

Uurrooster Schilderkunst

Veelgestelde vragen

Wat is het vereiste basismateriaal?

In het begin van de opleiding heb je vooral een potlood, gom, slijper, schaar, een penseel, blok papier en lijm nodig. Verf kan in de eerste maand nog van de school gebruikt worden. In de verdere opleiding kan er met de leerkracht bekeken worden welke materialen je van thuis kunt gebruiken of welke je best nieuw gaat kopen.

  •             Acryl verf Magenta, cyaan, primair geel, titaanwit en zink wit
  •             Zachte penselen + varkenshaar penselen
  •             Verfdoek
  •             Schildersdoek (in samenspraak met leerkracht)
  •             Teken blok 200g
  •             Schetsblok
  •             Tekenmateriaal ( gom, potlood, pen, slijper, …)
  •             Mengpaneel

 

Heb je voorkennis nodig?

Neen, iedereen start met dezelfde kleur- en waarnemingsopdrachten, of je nu al voorkennis hebt of niet. Op deze manier kan de leerkracht een beeld scheppen over je kennis en kunnen. De leerkracht kan je dan zo individueel verder begeleiden in je leerproces.

 

Waar kunnen we het gereedschap kopen?

Het materiaal kan op verschillende plaatsen aangekocht worden, dit hangt af van het materiaal, dus best even polsen van de atelier leerkracht.

 

Hoe is de opleiding opgedeeld en hoe lang duurt de volledige opleiding?

De opleiding korte traject duurt 5 jaar (2 lesmomenten per week).

De opleiding wordt als volgt opgebouwd: 2 basisjaren waarbij de focus ligt op het aanleren van de techniek en deze ‘correct’ te leren toepassen. Maar er wordt ook al gekeken hoe je met technieken creatief aan de slag kan (het spreekwoordelijke buiten de lijntjes  leren kleuren) en hoe jij je beeld kan bepalen via de technische middelen.

In het laatste jaar werk je op een redelijk zelfstandige manier aan een eindwerk en fungeert de leerkracht als een begeleider, een klankbord en je hulplijn.

Wat kan ik verwachten van de opleiding?

De bedoeling is dat je na de opleiding een zekere zelfstandigheid hebt opgebouwd in je eigen creaties. Ons doel is dat je tijdens deze opleiding verschillende technieken, stijlen en standpunten aangeboden krijgt om zo uiteindelijk je eigen visie of stijl te vinden.

Bekijk de uurroosters

Meteen inschrijven?

Meer info over de tarieven en online inschrijven vind je hier!

Naar de inschrijfpagina

Wil je weten waar je lessen kan volgen?

Bekijk alle vestigingen