Je kan je aanmelden voor een traject in de specialisatie nadat je een van de volwassenenateliers hebt afgerond. Concreet kan je dus een extra traject van 2 jaar volgen waar je de kans hebt om je verder te verdiepen in je vakgebied. Het traject specialisatie is eveneens toegankelijk voor leerlingen die voldoende bagage hebben binnen het atelier naar keuze.

De standaardopleiding in een atelier focust vooral op het verkennen van het vakgebied, de materiaalbeheersing en de experimentele fase binnen je domein. Dit traject wordt afgerond met een eindwerk. Hierin bewijs je reeds dat je een concept kan uitwerken onder begeleiding en dat je materiaalbeheersing op punt staat.

Het traject van specialisatie verschilt voornamelijk door de zelfstandigheid van de leerling tijdens het uitwerken van een project en de presentatie hiervan. De nadruk ligt niet meer op het experimenteren met materiaal en het aanleren van technieken. Er ligt een grotere focus op het uitdenken van een concept en al je kennis en vaardigheden binnen je discipline, beeldtaal en presentatiemogelijkheden hanteren voor de uitwerking. Je vakleraar is nog steeds je begeleider maar dient nu eerder als een klankbord. Concreet gaan ze dus geen vast lestraject aanbieden maar eerder een dialoogpartner die je helpt.

Voor de twee jaar specialisatie kunnen in totaal slechts 25 leerlingen toegelaten worden. Dit houdt in dat er ieder jaar ruimte is voor 12 á 13 leerlingen.

Om te bepalen wie dat is moet je een dossier indien dat besproken wordt door de jury. Deze jury bestaat uit de directeur en alle vakleerkrachten van de vierde graad. Zij evalueren alle dossiers op basis van technische vaardigheden, de visietekst en je ervaring binnen je reeds gevolgde atelier. Hierin staat je vakleraar je bij. De sterkste dossiers worden toegelaten.

Je dossier bestaat uit drie onderdelen: een portfolio, een visietekst en de motivatie van je vakleraar. Meer info hierover vind je in de powerpoint onderaan deze pagina.

Een leuke bonus voor de studenten specialisatie is dat je de mogelijkheid hebt om een tweede atelier te volgen. Dit heeft geen meerkost. Let er op dat deze jaren wel al meetellen voor je traject van dat specifiek atelier.

Meer info vind je in onderstaande presentatie:

Bekijk de uurroosters

Meteen inschrijven?

Meer info over de tarieven en online inschrijven vind je hier!

Naar de inschrijfpagina

Wil je weten waar je lessen kan volgen?

Bekijk alle vestigingen