Tekenen is kijken. Om die reden zijn waarnemings-, model- en portrettekenen het uitgangspunt voor dit atelier. Gedurende deze opleiding leer je het ABC van tekenkunst kennen en ontwikkel je een creatieve kijk- en denkwijze. Aan de hand van verschillende opdrachten ontdek je diverse tekenmaterialen en bijpassende technieken. Later in de opleiding ga je je eigen interesses steeds meer uitdiepen en de materialen en technieken binnen tekenkunst hanteren in functie van je persoonlijk beeldend onderzoek.

Uurrooster Tekenkunst

Veelgestelde vragen

Is voorkennis noodzakelijk?

Neen, er is geen voorkennis nodig. We beginnen met enkele basistechnieken en eenvoudige opdrachten die iedereen snel onder de knie heeft.

 

Wat heb je nodig om te starten?

Bij de eerste les is het voldoende dat je ’n schetsboek bij hebt en iets om te noteren. We bespreken dan wel verder wat je exact nodig hebt en waar je je materialen kan aankopen.

De eerste uitgave gaat je ongeveer 30 euro kosten aan basismateriaal. Stelselmatig wordt je materialenkoffer uitgebreid naargelang de aangebrachte technieken en opdrachten.

 

Welke mogelijkheden heb ik als ik me inschrijf bij tekenen?

Hangt ervan af of je kiest voor het korte of lange traject.

Het lange traject duurt 10 jaar met 1 lestijd (=4 lesuren) per week. Door je hiervoor in te schrijven geef je ook duidelijk aan dat je maar 1x per week kan komen.

 

Bij het korte of normale traject kom je 5 jaar gedurende 2 lestijden per week. Deze optie geniet eigenlijk de voorkeur. Er is dan ook een grotere continuïteit en flexibiliteit. Officieël dien je uiteraard aanwezig te zijn op de afgesproken uren. Alles wat daarvan afwijkt dient eerst afgesproken te worden.

 

Er is voor het vak tekenen zowel een daggroep als een avondgroep met elk hun eigen leerkracht. Er zijn dan ook wel enkele accentverschillen. De globale visie is uiteraard grotendeels gelijklopend.

 

 

Hoe verloopt zo een opleiding?

Uiteraard worden aanvankelijk de grondbeginselen van het tekenen bijgebracht.

Je start met eenvoudige opdrachten, technieken en basismateriaal. Je leert ook op een intensere manier kijken naar de dingen wat heel belangrijk is om vormen te begrijpen en weer te geven.

Gaandeweg wordt dit alles uitgediept en uitgebreid. Op deze manier wordt er een stevige basis gelegd om in de latere jaren op een meer persoonlijke wijze de ideeën en onderwerpen te verwoorden.

In de tweede helft van de opleiding ga je al zelf bepaalde keuzes beginnen maken.

Inhoud en visie worden dan ook belangrijker. Je staat intussen al sterker en gaat hier en daar gericht onderzoek waardoor je een zekere specialisatie kweekt. Als individu ga je je op die manier ook meer onderscheiden van de anderen.

Uiteindelijk ben je bekwaam om vrij zelfstandig een artistiek volwassen geheel te presenteren.                                                                                                                                Alles geschiedt op een ongedwongen manier met aandacht voor het geheel, maar nog meer voor de unieke persoon die jezelf bent. Het is dus best mogelijk dat je vrij vroeg in de opleiding een duidelijke richting wil inslaan of eerder langere tijd aftastend bezig blijft.

 

Hoe moet ik me het klasgebeuren voorstellen?

Alle jaren zitten samen en zijn met hun eigen opdrachten bezig. Dat is best interessant want je leert van elkaar en krijgt al direct een ruim beeld van de mogelijkheden omtrent tekenen.

Bij demonstratie momenten en theoretische uitleg wordt de ganse klas uitgenodigd. Voor de nieuwe student is dit broodnodige info, voor de ancien vaak een opfrissing. Deze momenten vinden plaats ergens in ’t midden van de les. Zo krijgt de laatkomer en degene die vroeger de les moet verlaten ook alle kansen. Toch het moment gemist,… dan moet je voorlopig verder met enkel het cursusonderdeel en/of de notities en ervaring van een medestudent. Ik kom er dan eventueel later op terug wanneer er tijd voor is.

 

Ik kan niet altijd in de les aanwezig zijn, wat nu?

In feite wordt dit wel verwacht. Bij je inschrijving engageer je je immers om een jaar les te volgen. Het is echter begrijpelijk dat het niet altijd lukt.

Af en toe eens afwezig zijn is dan ook niet zo’n probleem. Bij langere afwezigheid dien je je wel te verantwoorden. Een doktersattest bij ziekte of een briefje aan ons secretariaat bij een andere reden.