Het belangrijkste onderdeel in de opleiding juweelontwerp is het ambachtelijke koppelen aan het ontwerpen waarbij beide aspecten elkaars noodzaak zijn, zonder het éne boven het andere te stellen. Na de opleiding van vijf jaar kan de student een persoonlijk artistiek verantwoord sieraad ontwerpen en technisch uitvoeren. De student leert een sieraad ontwerpen naar vorm, inhoud en concept gekoppeld aan het lichaam. Maar ook los van het lichaam kan hij/ zij juwelen en kleine objecten uitvoeren volgens hoogst persoonlijke artistieke waarden. Allerhande materialen en technieken kunnen binnen het proces een rol spelen.

Uurooster juweelontwerp/ edelmetaal

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het het gereedschap dat gebruikt wordt in de opleiding?

Het volledige pakket kost ± 350€, verdeeld over de twee eerste jaren. De materialen worden aangekocht door de docent.  Maar iedereen is vrij om zijn/haar materialen zelf aan te schaffen. Deze moeten wel aan de nodige kwaliteit voldoen.

opsomming gereedschap atelier

 

Waar kunnen we het gereedschap kopen?

Bij de start van de opleiding krijgt iedereen een adressenlijst waar de materialen kunnen aangekocht worden.

 

Heb je voorkennis nodig?

Nee, we starten van nul. Stapsgewijs worden de basistechnieken je eigen gemaakt. Dit is een individueel proces. Je oefent zolang tot je erin slaagt vlekkeloos de technieken te hanteren om later vanuit je eigen ontwerp deze technieken toe te passen.

 

Met welke materialen wordt er zoal gewerkt.

We starten met de niet edele non ferro metalen zoals koper, geel koper, wit koper, zink , brons, aluminium, zilver. Vermits elke leerling een individueel creatief/artistiek traject aflegt is het materiaal gebruik niet voor iedereen hetzelfde. Eén techniek kan a.d.h.v verschillende materialen aangeleerd worden.

Buiten de metalen gebruiken we ook veel andere materialen zoals kunststoffen, object trouvé, textiel, ruw en geslepen stenen,….

 

Hoe verloopt de opleiding?

De opleiding duurt 5 jaar (2 lesmomenten per week: 8uur). De lessen juweelontwerp/edelmetaal gaan door op donderdagmiddag en avond  en op dinsdagavond.

Tijdens de eerste 2 jaar worden de basistechnieken aangeleerd; zagen, vijlen en solderen. Ook giettechnieken komen aan bod; leren mallen maken in zand, gips en siliconen alsook de verloren wastechniek. De academie is in het bezit van een gietinstallatie.

Er wordt gewerkt rond opdrachten. Aan elke opdracht is een ontwerpprincipe gekoppeld. Ook wordt er veel gewerkt aan het deblokkeren van de creativiteit tijdens de opdrachten maar ook met kleine thuisopdrachtjes.

In de 2 volgende jaren worden de opdrachten inhoudelijker en niet voor de hand liggende technieken komen aan bod. Niet elke student is verplicht deze technieken te volgen. Afhankelijk van zijn of haar artistieke weg maakt hij/zij zelf de keuze om bijkomende technieken te leren. Soms wordt er binnen de opleiding ook een extra workshop aangeboden.

In het laatste jaar werkt de student een zelf gekozen thema of onderwerp uit.

Er zijn ook theorielessen. Deze worden altijd op donderdagavond gegeven. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor de eerste twee jaren, maar  cursisten uit hogere jaren zijn ook zeer welkom voor een opfrissing van de theoretische kennis.

 

Wat kan ik verwachten van de opleiding?

De bedoeling van de opleiding   juweelontwerp/edelmetaal is een persoonlijke, artistieke en authentieke sieraden-taal te ontwikkelen. A.d.h.v. het aanleren van technieken, experiment, materiaalkennis en -onderzoek, bevraging van een ontwerpproces komen tot een eigen beeldtaal.

Bekijk de uurroosters

Meteen inschrijven?

Meer info over de tarieven en online inschrijven vind je hier!

Naar de inschrijfpagina

Wil je weten waar je lessen kan volgen?

Bekijk alle vestigingen