29 Jun 2024 - 28 Jul 2024

Onze Heilige Christina de Wonderbare kende een wat afwijkend maar zeer gelovig leven. Haar verhaal is de inspiratiebron voor de studenten schilder- en tekenkunst van Academie Haspengouw Beeld. Onder deskundige begeleiding van leerkracht Sandra Vandepoel onderzochten ze de thema’s uit haar leven.  Ze linkten dit aan actuele thema’s en brachten de werken tot leven met behulp van Pan Pastels.
Deze PanPastel expo over Christina de Wonderbare kadert in de viering van Christina’s tweede en derde overlijden
in het voormalige Sint Catharinaklooster (achter het station van Sint-Truiden) 800 jaar geleden, in 1224. De expo is een primeur voor België.

 

Bijzondere namiddagen:

  • 30 juni 2024 Panpastels demo
  • 17 juli 2024 Panpastels atelierPanPastel is een innovatieve vorm van zachte pastels uit Amerika, waarbij fijn geperst pastelpoeder verpakt is in handige plastic schaaltjes met deksels. Met speciale sponsjes breng je het poeder over op papier als droge verf, wat het werken met PanPastels heel erg op schilderen doet lijken. Deze kleuren zijn zeer goed gepigmenteerd en stofvrij en lichtvast, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor professioneel werk. Het werkt het beste op aangepast papier zoals Pastelmat papier uit Frankrijk. De deelnemers aan de expo hebben in de academie Haspengouw Beeld lessen gekregen van docente-curator Sandra Vandepoel en coördinator René Willems hoe best te werken met dit prachtige materiaal waarmee heldere kleuren mogelijk zijn. De expo is een primeur voor België (en waarschijnlijk ook voor de Benelux en Europa) met dit nieuwe medium en geniet daarom de steun van de Amerikaanse producent “Golden Artist Colors” en van de stad Sint-Truiden. Kennismaken met dit medium kan tijdens de demo en atelier namiddagen. Startsets zijn ter plaatse te koop.
  • 24 juli 2024 voor alle gezinnen met geschenkjes voor Chris-Tina naamgenoten
    Iedereen is van harte welkom op de gezinsnamiddag (dus niet alleen Chris en Tina’s). Kinderen mogen met aquarelpotloden een tekening inkleuren van de “vleugels” van de affiche of van tekeningen van vogels. Ze kunnen het museum ontdekken door op zoek te gaan naar de “Schatten van Vlieg”. Voor volwassenen voorzien we korte voordrachten over de betekenis van de viering van je naamdag en de afkomst van de naam Christina, en een geleid bezoek aan de “Christina” tentoonstelling. Aansluitend bezoek aan de vaste collectie van Museum DE MINDERE is een aanrader. Heb je nog je geboortekaartje ? Leuk als je dat kan meebrengen. En weet je waarom je ouders jouw naam hebben gekozen? Waren ze aangetrokken door de historische of religieuze wortels, de voortzetting van een familiale voornaam, de naam van je meter of peter (dat was zo voor mij), een beroemd voorbeeld, het melodieuze geluid,… ? Dat vernemen we dan gaarne van jou. De eerste 12 bezoeksters van de ongeveer 4.109 in Vlaanderen met “Christina” als eerste voornaam krijgen een handgekleurde Christina “vleugels” lino. We hebben ook een leuk naamdaggeschenkje voor de eerste 24 deelnemers (M/V) met een “Chris-Tina” achtige voornaam, afgeleid van “Christos” of “Christiana”. We voorzien naamspeldjes en we bevestigen al die afgeleide namen aan een open vogelkooi als zinnebeeld voor de vrije H. Christina. Wij zorgen natuurlijk ook voor lekkere aangepaste hapjes en drankjes, voor kinderen en volwassenen. In sommige dorpen in Limburg was het traditie een kaarsje te branden in de kerk op je naamdag. Je kan die traditie eer aandoen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met een aansluitend bezoek aan de Christina expo daar.

 

Van 29 juni 2024 tot en met 28 juli 2024
Museum De Mindere
Capucienessenstraat 3, 3800 Sint-Truiden