Van 25 april tot 5 mei 2024 kon men voor de tweede keer in Brussel terecht voor de Brussels Jewellery Week. De aanwezigen waren een mooi divers publiek van gevestigde en opkomende kunstenaars en verzamelaars. Het atelier Juweelontwerp/ edelmetaal van Academie Haspengouw Beeld, onder vakkundige leiding van Lydia Scheelen, was ook aanwezig. Een van de opkomende kunstenaars was Luc Balthazar, een ware coryfee van onze academie. Zijn creatieve nieuwsgierigheid heeft hem al tal van ateliers doen ontdekken, waaronder grafiekkunst, project atelier en fotokunst. Deze vaardigheden combineert hij allemaal in het ontwerpen van juwelen in juweelontwerp/edelmetaal. Tijdens de tentoonstelling presenteerde hij zijn werk ‘Eren’. Het publiek kon dit duidelijk smaken en hij sleepte de een prijs in wacht die werd uitgereikt door het organiserende team ‘Les Brucelles’.

Voor ‘Eren’ vond Luc inspiratie bij zijn grootvaders en andere familieleden. De broches verwijzen naar de medailles die zijn grootvaders hebben ontvangen naar aanleiding van Wereldoorlog. In de broches zitten elementen en details verwerkt die verwijzen naar andere familieleden. Daarnaast stelt hij zich ook vragen bij het concept van ‘iemand eren’. Het is een uiting van bewondering of eerbied, een blijvende herinnering. Enkele vragen die door zijn hoofd spookten zijn ‘eren wij nog genoeg?’, wat is iemand eren?’, ‘is er een keerzijde aan de medaille?’ en ‘eren wij onszelf wel genoeg?’.  
Met dit ontwerp wil hij de mensen aan het denken te zetten en hun bewust te laten stil staan met hun eigen verwezenlijkingen, hoe groot of klein deze ook mogen zijn.
Materialen: porselein, zilver, staal en kunststof